Tuesday, May 31, 2011

i love the way it taste !!

Asyik cakap je, tapi buatnye tak. Kalau dah pemalas tu memang Yana lah namanye. Hahaha. But finally, I made it for the first time. Yang kelakar nye, it supposed to be a normal plain cheesecake. Dah beli pun digestive biscuit for the cake base. Ntah lah, agaknye aku ni memang otak seminit kot. Tibe2 je jadi oreo cheesecake. So untuk cake base, aku just tukar digestive dgn oreo.

Preferrable pakai unsalted butter for a better taste. Kalau pakai buttercup biase tu, it will be a bit salty. *Ni cadangan aku. Berbekalkan sedikit pengalaman keje kt secret recipe dlu, aku pkai aluminium foil untuk lapik supaya senang untuk keluarkan nanti. Untung jugak kan part time secret recipe dulu? Hehehe. It's a kind of vege cake jugak sebab aku tak pakai telur. Macam oreo cheesecake kat secret recipe pun tak pakai telur jugak. But not for diet purpose. Diet ape kalau dah namanye cheese? Hahaha. Almost 3 hours aku tunggu the cake to set.

Then before get to bed, mama cakap “ala kakak, mama lupa lah mama defrost fridge tuh. Pegi tukar letak dalam fridge lagi satu”. Hah? Good. No wonder lah cake aku tak keras2. 3 hours aku tunggu with my eager feeling. Ayoooo mama nih.

Ingatkan nak tunggu jugak sebab first time buat. Tak reti nak sabar. Last2 tetido jugak. Then bangun pagi tadi baru lah take out from loyang. Wah!!! Sangat teruja as the cake was nicely set! The taste was awesome! Tak kurang, tak lebih. Cuma tak berapa keras. My family loves it. Especially adik. He even asked me to make the same cake for his coming birthday. Boleh, bak modal! Hahaha.

So, here is my cheesecake and I love it so much.


  • To Salmie Azuewa, I made it! Nanti I share the recipe with you.
  • To Ahmad Zamir, kau nak kau datang Penang lah.
  • To Aida Farhan, good luck with your try!

And

  • To my dearest Farol Amri, you should try my cheesecake after craving for my moist choc cake for so long. Love you.


2 comments:

Little Miss Ramble said...

woahh nmpak sdap. nak recipe ! :D

salmie azuewa said...

ade owg tu nk bg recipe.. mne resepi nye che kak oi. hehehe =)