Thursday, June 16, 2011

seharian di majlis pertunangan

it was a simple engagement. yela, kampung kan. but aku prefer engagement yg simple mcm tu. tapi simple2 pn 30kg beras & 10kg mee jugak lah. sape yg btunang? tentulah bukan aku. its my aunty (mom's cousin sister). most of the guest tentulah family. family besar aku sangat besar and ade je yg aku tak kenal. aku sekadar berbaju kurung polos (psl skema sgt?) dan rambut bersimpul. sampai uma kenduri bru aku tingat kejap lagi ade tahlil. ha, bagus lah. tudung aku takde. dengan mke tak malunye, aku pegi jumpe adik si pengantin mintak pinjam selendang. hahaha. kalo malu nanti takde selendang.

dari pagi sampai lah kenduri habis aku kt sne. tp aku bukan pegi tayang mke aku ok (sedar mke x cun!). aku pegi wt keje tau. sahari duduk dapur, ulang alik angkat talam, basuh pinggan lagi. bukan aku nk claim pape. bukan buat2 rajin tp mmg tgh ade mood. kalo takde mood baik aku tak pyh pegi trs. betul tak? aku mengaku aku ni takde lah rajin mne pun. tp aku enjoy jmp sedare mare aku yg pada aku pangkat makcik2, nenek2 tuh. banyak nasihat yg aku dpt and tentunya blh digunapakai.

the best part tentulah bile rombongan sampai. nenek2 sgt excited. aku?? curi2 tgk kt blkg langsir. sebab tibe2 aku rse cun sgt dgn mke bminyak, rambut bergulung and of course kain bju kurg yg da dilipat tgi utk pegi depan2. hahaha. sumpah malu. sempat jugak lah aku usha kalo2 mata aku sempat singgah ke mke2 yg sedap mata memandang. hahahaha. malang sekali maktok dah jeling2. ok, dah paham sgt isyarat mata beliau. aku kembali ke dapur.

dan sekali lagi, aku dipanggil utk hidang makanan kt rombongan pihak lelaki. memang! memang sesuai sgt dorg suh aku pegi hidang. sumpah aku malu. bukan sebab tak cun. yg tu aku da tau. tp sebab aku rse keadaan aku time tuh mcm sje undang gelak org rmai. hahaha. aku tgk diri sendiri pun dah gelak mcm ape je. sumpah mcm bibik. kot bibik lg cun dr aku. da, lntak lah ape org nk ckp. dorg dtg bkn nk pinang aku. time aku nt bru la aku cantik2 sket.

haa, lpe plak. aku tak pegi tgn kosg ok. aku bwa skali fruit tartlet utk knduri tuh. takde lah byk sgt tp blh la utk promote2 kt org kmpung. da tk sgke plak kakk pengantin ltak wt jd hntaran. hahaha. halal je lah. ade lbih pn lg. alhmdulillah, promosi aku dterima baik. tp sorry xde gambo utk upload. aku bz sehari kt dpur. nk amek gmbo pn xsempat. hahaha.

tgk org btunang rse mcm aku pn nk btunang jgk. tp aku tk ready lg. hahaha. sabar ye yana. pegi cari keje dlu. jgn nk brangan sgt. hahaha !!!

No comments: